Na specjalną prośbę Doroty 🙂
Składniki:
- kawałek świeżego łososia
- płat ciasta francuskiego
- świeży koperek
- łyżka musztardy
- sól i pieprz
- jajko
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
- Ciasto francuskie kroimy w kwadraty.
- Łososia kroimy w grubą kostkę.
- Siekamy koperek.
- W misce mieszamy łososiowe kostki z łyżką musztardy, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
- Na cieście francuskim układamy łososia z przyprawami i zawijamy – robimy „poduszeczki”.
- Smarujemy każdą paczuszkę rozkłóconym jajkiem.
- Pieczemy 20-25 minut w temp 180 °C.
Trzeba uważać, żeby za bardzo nie spaliły się z wierzchu. W tym celu można po 10 minutach pieczenia przykryć paszteciki folią aluminiową. Na ostatnie 5 minut pieczenia można ją znowu zdjąć, żeby się ładnie zezłociły.